Jeannette en Maria brengen een bliksembezoekje aan Nederland en keren terug met twee verstekelingen aan boord: Frederik en Ezra komen klussen op Freudenhof. Ondertussen willen ze zich bezinnen op de toekomst.
Momenteel denken ze nog dat ze het wel tien weken met ons uithouden. Toch menen we al enige aarzeling te horen in de jongemannenstem die nu en dan door het huis galmt: ‘How do you solve a problem like Mariaaaaaaaaa?’ Maria zelf is ter nauwernood ontkomen aan een emmer sneeuw die een van beide gasten van het balkon kiepte, terwijl de ander haar daar met een list onder lokte. Zelf blijven de heren ook nooit lang sneeuwvrij. ‘Ik heb al ongeveer twintig keer onvrijwillig de ice bucket challenge gedaan’,  verzucht Ezra.


Frederik legt alle avonturen vast in zijn vlogs. Da’s aanleiding voor een discussie over het principiële verschil tussen een blog en een vlog. ‘Wij zijn lezers’,  stelt Jeannette, ergens middenin het gesprek. Frederik rolt met z’n ogen. ‘Als je hier één keer naar de wc bent geweest, weet je wel hoe het werkt’, moppert hij, verwijzend naar een prikbord vol briefjes over het belang van boeken.  ‘Je zou haast denken dat je zwaar gehandicapt bent als je dislexie hebt.’ Ezra heeft geen idee waarover Frederik het heeft: ‘Ik heb nog nooit in het licht op de wc gezeten’, beweert hij. Maria drukt namelijk standaard het lichtknopje aan de buitenkant van het toilet uit zodra Ezra daar is binnengestapt. Hoeft hij in elk geval ook geen briefjes met wijze woorden te lezen…

Op deze zaterdagmiddag kruipen we met z’n zevenen in onze vijfpersoons Volvo en rijden naar de dichtstbijzijnde piste. Op nog geen 20 minuutjes van huis genieten we uitbundig van adembenemende vergezichten richting de Karawanken en de Julische Alpen. In het Klagenfurter bekken hangt een dichte deken van mysterieuze mist. Daarboven rijzen de besneeuwde toppen op in het late middaglicht. Een eindeloze wolkenlucht van zilver en blauw strekt zich uit boven het Alpenlandschap. Jeannette hoeft niet meer te zeggen wat ze denkt. ‘Hier wónen wij!  doen de kinderen haar na. ‘Ongelooflijk! Hé mam?!’

simonhohe1

simonhohe2
simonhohe3

simonhohe5

img_5549