Het financieringsvoorstel ligt nog niet helemaal klaar. Helemaal niet, zelfs. Sterker nog: Herr Bankdirektor is niet voornemens het huidige plan te financieren, vertelt hij ons met zijn allerhartelijkste glimlach. We zitten weer rond de vergadertafel van het bankgebouw, vanwege de warmte dit keer met een flinke hoeveelheid waterglazen in het midden. Het Karintisch van de directeur verstaan we een stuk beter dan twee maanden terug. Veel te goed… We rollen van verbazing bijna van onze stoelen. Laat Herr Heinz ons 2200 km rijden, vrij nemen van ons werk, verlof vragen van school om alleen maar even te zeggen dat we Zmuln wel kunnen vergeten?
De onberispelijk uitziende directeur tikt op de papieren die hij keurig recht voor zich heeft gerangschikt. Eigen middelen: prima. Inkomsten tot nu toe: perfect. Verwachte inkomsten: helemaal goed. Ligging object: fantastisch. Aber…! Het komt er in het kort op neer dat de directeur de (gezakte) vraagprijs voor het appartementenhuis nog altijd te hoog vindt. Harold mag dan roepen ‘Sie sprechen immer über Business Modelle, über Geldbetrage. Für uns ist es nicht nur Business. Es ist mehr. Es ist auch Liebe, Leidenschaft’, de directeur rekent natuurlijk in euro’s. Hij vindt het ‘spul in Zmuln’ gewoon te duur…
Onthutst liggen we een tijdje later op onze rug aan de zonovergoten Ossiacher See, terwijl de kinderen in het water afkoelen.

Blog 21

Blog 21-2

Wat moeten we in vredesnaam denken van deze geschiedenis? Was de makelaar op de hoogte? Waarom informeerde de bankdirecteur ons niet even per mail of telefoon? Waarom liet hij aan het einde van het gesprek doorschemeren dat het verhaal wat hem betreft ‘noch nicht zum Ende’ is en wenste hij ons succes met het ‘kämpfen’? Waarom benadrukte hij op de valreep dat hij bij een bepaalde, lagere vraagprijs wél akkoord zal gaan?
Enthousiast sms’t makelaar Edgar: alles naar wens gegaan vanmiddag? Niet echt, antwoorden we. We zitten inmiddels aan de schnitzel op een terras in het ongelooflijk mooie Arriach. Hier brengen we de komende twee nachten door op de boerderij waar Harold & Jeannette in februari samen een weekend logeerden. Edgar hangt meteen aan de lijn.