Je kunt niet én kijkers krijgen én feest vieren, dus aan slingers doen we op Jeannette’s verjaardag even niet, de meeste cadeautjes komen wat later en de visite ook. Logisch. Een bijzondere dag is het tóch wel.

bon

We zijn nog maar net terug uit Oostenrijk en moeten nu eerst puinruimen, poetsen, wieden en grasmaaien. Willem waait aan om te feliciteren (en zich te laten feliciteren met zijn eigen jarige jongetje), maar een koffiepauze met deze brave zwager zit er niet eens in.
De hark, de stofzuiger en de dweil zijn slechts ternauwernood op tijd opgeruimd, maar het hele perceel is dan ook een plaatje, alles vol frisgroen blad en bloeiende bloesem, de hemel helderblauw, de zon stralend – een mooiere dag bestaat niet. Laat de kijkers maar komen.
Harold brengt Jeannette naar de redactie, waar inmiddels een stapel achterstallig werk wacht, en gaat met Rachel en Tobias ijs eten. Maria zit op school, Matthias met een hengel aan de waterkant en ondertussen – zo vernemen we vanuit Karinthië – bezoekt de Oostenrijkse bankdirecteur precies vandaag het ‘object’ in Zmuln waar wij vorige week op Hárolds verjaardag rondliepen.
Maar nu begint het wonderlijke van het verhaal: na een uur heeft de makelaar nog niet gebeld dat we weer naar huis kunnen. Na anderhalf uur nog steeds niet en na twee uur evenmin. Maria komt uit school fietsen, maar durft niet binnen te gaan voor het geval ze daar op vreemden stuit. Jeannette appt Harold. Harold belt Jeannette. Hebben we ons in de datum vergist? Zijn de kijkers niet komen opdagen? Vergeet de makelaar ons te bellen? Na nog wat gissen en dubben, belt Harold hem op met de vraag of we misschien een hotel moeten boeken.
De aap die uit de makelaarsmouw kruipt: de kijkers hebben een ongeluk(je) gehad en meneer zit met een beenwond in het ziekenhuis.

We gaan gewoon feestvieren. Met z’n vijven. In een super schoon en akelig keurig huis zónder kijkers. “Misschien zagen ze er geen been meer in”, oppert Harold. “Of we worden pootje gelicht, terwijl wij juist ons beste beentje hebben voorgezet.” En de voorkamer, die hangt opeens vol vrolijke ballonnen!

DSC_0175