Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20211212_164640.jpg

Zodra Harold arriveert bij de bouwmarkt waar hij pellets voor de kachel wil halen, speurt hij eerst de parkeerplaats af. Staat er nergens een politieauto…?
Pas als de kust veilig lijkt, stapt hij op de ingang af. Dit keer wacht daar echter een onaangename verrassing. Op de ruit hangt een briefje: “Vanaf nu controleren wij bij de deur of u gevaccineerd bent.”
Peinzend staart Harold naar het papier. Niet langer alleen steekproeven, dus, maar standaard controle voortaan… Dan druipt hij maar af. Vanachter het stuur zit hij nog even naar de klanten te staren die wél naar binnen mogen. Zij zijn gevaccineerd en dus niet getest, zodat ze niet weten of ze wellicht corona onder de leden hebben. Zelf laat hij zich voor zijn werk om de dag testen, zodat hij wéét dat hij geen corona heeft. De logica van de hele toestand ontgaat hem en hoofdschuddend rijdt hij weg, op zoek naar een supermarkt die hopelijk een paar zakken pellets verkoopt, want dat is zo ongeveer de enige winkel waar hij als ongevaccineerde nog welkom is. Pellets bestellen en laten zorgen is ook al een tijdlang geen optie: vanwege de vele sneeuw kan er geen auto bij de Freudenhütte komen.

Het voorval bij de bouwmarkt typeert ons leven op dit moment. Als Maria met een stel klasgenoten een berg heeft beklommen, gaat de rest na afloop de McDonalds binnen, terwijl zij als ongevaccineerde in een auto blijft wachten. Vanaf komende maand wordt het nog lastiger: dan kunnen we ook onderweg door de politie aangehouden worden en een flinke boete krijgen, omdat we niet gevaccineerd zijn. Een beetje moe worden we soms wel van de situatie, ook vanwege alle onzekerheid die die met zich meebrengt voor de verhuur en het voortbestaan van Freudenhof.

Het verzet tegen deze maatregelen is echter groot in Oostenrijk. Steeds vaker lezen we over een uitstroom van covid-patiënten uit de ziekenhuizen, nu omikron de overhand krijgt en meestal een milder verloop lijkt te hebben dan de vorige varianten. Denemarken voorspelt dat het einde van de pandemie eindelijk in zicht komt en Spanje heeft het virus tot een stevige griep benoemd. Betekent dit dat er licht aan het einde van de tunnel is of staat er toch nog meer narigheid te wachten?
We hopen en bidden en zijn ondertussen heel blij dat Harold na lang zoeken een werkgever gevonden heeft die niet naar een vaccinatiebewijs vraagt. Hij rijdt elke nacht half Oostenrijk door om verse groenten en fruit te bezorgen bij allerlei instellingen. Dat hij daarvoor meestal tussen één en twee uur zijn bed uit moet, mag de pret niet drukken. Met veel plezier toert hij tot aan Burgenland en Wenen toe. En zodra hij ’s ochtends thuiskomt, kruipt hij lekker onder de wol in een heerlijk warme slaapkamer. Als hij tenminste ergens pellets voor de kachel heeft kunnen kopen…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img-20211207-wa0011.jpg
Inmiddels is de sneeuw zo hard bevroren dat je je tasje halverwege de klim niet even moet neerzetten. Dan kun je hem beneden gaan ophalen…