In deze barre tijden proberen we wat meer zelfvoorzienend te gaan leven, hier op de Zmulnerberg. Dat lukt nog niet zo…
Zes kippen moeten bijvoorbeeld voldoen aan onze eierbehoefte. In het voorjaar van 2021 nemen de beestjes hun intrek in het hok dat opa ooit maakte en dat met de nodige pijn en moeite mee is geëmigreerd. Met woest geblaf worden de kippen die dag verwelkomd door Boris. “Die leggen de eerste weken nog niet”, zegt de kippenboer, terwijl hij Boris tot kalmte maant.
De dames blijken echter niet zo stressgevoelig te zijn; de dag na hun komst liggen er al twee eieren in het legkastje. Vervolgens kunnen we er dagelijks vijf of zes uithalen. Die productiecijfers dalen, nadat we een van de dieren half opgevreten naast de kippenren zien liggen. Da’s logisch. Maar aan vier of vijf eieren hebben we ook genoeg.
Sinds een maand staan we voor een raadsel. We mogen al blij zijn als we twee eieren in het legkastje vinden. Ligt het aan het koude weer? Maar koud was het hiervóór ook al! Met plastic stopt Harold de tochtkieren in het nachtverblijf dicht. Het helpt inderdaad niet. Ligt het misschien aan het voer? Jeannette koopt ander legmeel. Dat helpt ook niet.
Dan valt ons op dat het legkastje regelmatig openstaat. Zonder ook maar één enkel ei erin. In de sneeuw ontdekken we hier en daar wel wat schillen…
Een vos of marter zouden behalve de eieren toch ook de kippen meenemen? Maar als zij de schuldigen niet zijn, wie dan wel? Toch maar eens een camera bij het hok zetten om de dader op heterdaad te betrappen, oppert Matthias. En dat doet-ie. Wordt vervolgd…