Het zit er eigenlijk al een paar dagen aan te komen. Toch loopt onze gezinsapp op deze vrijdag de 19e november over van de opgewonden berichten. Het begint met een krantenbericht dat Matthias onder schooltijd doorstuurt: ”Alle Zeichen stehen auf Lockdown”. Oftewel: Alles wijst op een lockdown.
”Én iemand positief bij de zelftest”, voegt hij daar nog aan toe.
Maria meldt dat haar leraar zegt dat ze alle schoolboeken mee naar huis moeten nemen.
”Mien”, tikt Rachel even later richting haar zus, ”is er nu vanaf maandag Schulschliessung of niet?” En kort daarna: ”D’r gaat Impfpflicht komen!!!”
Inderdaad, vaccineren wordt verplicht hier in Österreich. En daarmee staat in deze grote wereld die op haar grondvesten lijkt te schudden, ook ons kleine bestaantje hier weer op losse schroeven. Niet zo heel belangrijk als je het in die context bekijkt, maar een beetje wiebelig worden we er zo langzamerhand toch wel van.

Het begint – na een fijne, volgeboekte zomer – met een najaar vol verwarring. De chaos heerst, als ook hier tegen alle verwachtingen in, het coronavirus heviger om zich heen grijpt dan ooit. In de kranten lezen we tegenstrijdige berichten. Politici, medici en andere deskundigen beweren verschillende dingen – hoe zouden wij nog weten wat waar en wijs is… Van de mensen die we spreken, raadt de een overtuigend dit aan, de ander dat.
Niet-gevaccineerden belanden in de zoveelste lockdown, terwijl gevaccineerden kunnen nog gaan en staan waar ze willen. Een rare gewaarwording! We zijn blij dat de kinderen dit keer wel gewoon naar school mogen en goed in hun vel zitten.
Veel bekenden worden ziek, gevaccineerd en ongevaccineerd, maar niemand hoeft gelukkig naar het ziekenhuis. Hoewel er regelmatig medeleerlingen van Maria, Matthias en Rachel positief testen, blijft het virus vooralsnog buiten de deur van de Freudenhütte…

Op vrijdag 19 november besluit Oostenrijks regering dat het land vanaf maandag – vandaag – weer volledig in lockdown is. Én: dat iedereen hier per 1 februari gevaccineerd moet zijn.
Wat dit voor ons en voor Freudenhof concreet gaat betekenen, weten we nog niet. Bestaat de kans dat het ook voor vakantiegangers gaat gelden? Of is het waar dat voor hen alleen een test al voldoende is, omdat de toeristische sector niet nog meer klappen hebben kan? Zullen er vanwege deze onzekerheden zomergasten afzeggen? Kunnen we onze hypotheek dan nog betalen?
Tot twee keer toe verkeerden we de afgelopen jaren in onzekerheid over de vraag of we in het hoogseizoen zouden mogen verhuren. Het liep goed af. Hoewel we twee voorseizoenen en een naseizoen dicht moesten, overleefde Freudenhof.
We vermoeden dat de spannende dagen en slapeloze nachten nog geen verleden tijd zijn. Hoe het verder gaat? Echt geen idee! We hebben vorige week maar gewoon acht appelbomen geplant. En een peer. En een noot.
Advent is in zicht. Tijd van verwachten.

Von guten Mächten wunderbar geborgen,
erwarten wir getrost, was kommen mag.
Gott ist bei uns am Abend und am Morgen
und ganz gewiss an jedem neuen Tag