20200411_130639

Een belevenis: op zaterdagmorgen vertrekken Rachel en Jeannette voor het eerst na vijf (!) weken richting de bewoonde wereld. De laatste keer dat zij de Zmulnerberg afreden, lag er nog een laagje sneeuw. Nu blijken overal de akkers geploegd, de bloesems te bloeien, de bomen frisgroen getooid en … de mensen mondkapjes te dragen.

Kassa’s zijn omringd door plaatjes van plexiglas, winkelwagentjes worden consequent ontsmet en bij de bouwmarkt kun je je handen zelfs laten desinfecteren. Klanten en personeel hebben zonder uitzondering hun mond bedekt, want dat is hier verplicht. Maar: de winkels zijn in elk geval weer open!

We wippen aan bij de Christliche Bücherstube, die gerund wordt door een zendelinge uit onze kerk. De mooie mondkapjes die Heidi naait, lokkken heel wat passanten de boekhandel binnen. Wij kopen er ook een paar en zijn blij eindelijk weer eens iemand uit de gemeente te ontmoeten. Rachel, die het kluizenaarsbestaan de laatste week echt zat begon te worden, knapt helemaal op van dit wonderlijke uitje.

20200418_092502

Terug naar de bewoonde wereld: de akkers zijn geploegd; de mensen dragen mondkapjes.

In de week erna, volgen we het nieuws op de voet. In Nederland blijken de besmettingsaantallen nog niet zo hard te dalen – en uit dat land verwachten wij de meeste van onze gasten. Die van april en mei hebben bijna allemaal moeten annuleren. Wat, als ze ook in juni en het hoogseizoen niet komen kunnen…?
Sommigen sturen al even een berichtje – en dat is keer op keer hartverwarmend! Voor iedereen staat een vakantie op een spel waar lang naar uitgekeken is. Plannen zijn gemaakt, aanbetalingen gedaan en kinderen hebben volop voorpret. Toch leven veel gasten van harte mee met Freudenhof.
‘We kunnen ons voorstellen dat jullie je zorgen maken over de vakantieperiode’, mailen mensen die we nog niet eens kennen. ‘Natuurlijk hopen we dat we bij jullie kunnen verblijven in de zomervakantie. Mocht het toch niet door kunnen gaan, dan hopen we jullie in 2021 te bezoeken. Wat betreft de aanbetaling, die hoeft niet teruggestort te worden. Ook als de vakantie niet door zal gaan. Hoe we het in 2021 oplossen, zien we dan wel weer. Een hartelijke groet en Gods zegen toegewenst.

En zo zijn er ook in tijden van crisis heel veel mooie momenten, waar we ons dankbaar over verwonderen. De krantenkoppen klinken ondertussen hoopvol:

 

‘LANGSAMES HOCHFAHREN’

‘Kanzler Kurz: Ab Mai wieder normale soziale Kontakte’

‘FAHRPLAN STEHT: NEUSTART DES LANDES AB ANFANG MAI’

‘Neustart-Plan: Sehen wir bald Familie und Freunde?’

‘URLAUB IN ÖSTERREICH: FAST JEDE ZWEITE ANFRAGE BETRIFFT KÄRNTEN’

‘Flugverkehr im Sommer für Ministerin Edtstadler denkbar’

 

Met zekerheid valt er echter nog steeds niets de zeggen. De Oostenrijkse minister van Toerisme werkt hard aan haar plan voor de zomer en moet daarbij afstemmen op omringende landen. Zolang zij daarmee bezig is…

20200419_151844