We zagen er lang van tevoren al naar uit. De kinderen ook. Maria installeerde een app op haar telefoon die de dagen aftelde tot het zover was. En precies een week geleden brak dan eindelijk het lang verwachte moment aan: Luid toeterend kwam de Leger-des-Heilsbus de berg opgereden.  Luid toeterend keerde het Leger gisteravond weer richting Nederland.
Tussen het getoeter door was er weer heel veel lol en werd er hard gewerkt aan de vervolmaking van Freudenhof.
De illustere troepenmacht bestond dit keer uit acht heldhaftige vrijwilligers. Je zou hun grappen en grollen graag willen onthouden om ze op je blog te zetten. Maar het zijn er te veel. Ze vliegen ook veel te snel heen en weer om allemaal op te slaan. En, zeg nou zelf,  je gaat toch niet tijdens de maaltijd of in de pauze met een pen en notitieblokje die hilarische opmerkingen noteren. Neem daarom maar gewoon van ons aan dat we vaak de hik kregen van het lachen. Dat ze in Ugchelen nog geen theatershow of cabaretprogramma  hebben, snappen we echt niet.
Schreven we ooit dat we te weinig hout voor de kachel hadden? Nu niet meer. We weten niet waar we het allemaal moeten laten. Marjan heeft honderden schrootjes van de wanden in Stube Heimisch gesloopt en aan stukken gezaagd. Frederik heeft met hulp van Khalid inmiddels meer dan twintig bomen geveld, waaronder enkele die dood waren. Dat hout kan meteen de kachel in.
Wilko was de afgelopen week de manus van alles. Hij stopte gaten dicht –deftiger gezegd: hij egaliseerde wanden –, timmerde het binnenwerk van een nis in Stube Heimisch, hielp ons al brandend van een hoop houtafval af en deed 1001 dingen meer.
Jimmy maakte met Wilchert een pracht van een boerenbuitendeur en hield het vuur van Wilko brandend. Wilchert stucte met Freek de wanden van appartement Herzlich. Herzlichen Dank dafür! Ook voor al die mooie randen en rozetten die de plafonds nu sieren!
Ondertussen deden Frank en Bert de inkopen voor de fourage, bereidden zij de maaltijden en zorgden ervoor dat de keuken opgeruimd en schoon bleef.
En wéér was het voor ons allemaal een feestweek waar we dankbaar op terug mogen zien.

Zie voor eerdere verhalen over Het Leger op Freudenhof:

Leger01 Ontvangstcomite

Ontvangstcomité…

Leger02 Cadeautjes Kerk

Wat een geweldig leuke verrassing: Freek brengt kaarten en cadeautjes mee vanuit de kerk in Apeldoorn!

KhalidLeger03

Leger04

Elke avond fantastisch eten…

 

Leger05

… van deze topkok!

Leger06

Wilchert op 1100 meter hoogte.

 

 

 

Leger07

Echt Oostenrijks: Kaiserschmarrn.

 

Leger08b

 

Leger09

Avond aan de Wörthersee.

Leger10

Papkindjes.

Leger11

Samen delen.

 

Leger12

Snel geïntegreerd…