Daar staan we dan – wij vijven en vriendin Rosanne, die speciaal voor Maria’s 18e verjaardag uit Wenen is gekomen – met mondkapjes op voor de Mittelschule in Matrei, Ost-Tirol. Zojuist zijn we alle zes op corona getest. Anders kunnen we ons vakantiedorp namelijk niet uit. Matrei is een van de Oostenrijkse plaatsen die in verband met de torenhoge besmettingsaantallen zijn afgesloten van de buitenwereld. Bij de ‘uitgang’ staat een politieagent, die je alleen laat gaan als je een negatieve testuitslag kunt laten zien. Het mag de pret niet drukken!

Een dag eerder hebben we Tobias en Boris naar een hondenhotel gebracht dat de naam ‘hotel’ eer aandoet. De gebroeders hebben een eigen kamer en een eigen speeltuin, dus we laten ze met een gerust hart achter. Aan het begin van de middag gaan we op weg naar onze vrienden van Herberg Zirbe in Matrei. Rosanne stapt ondertussen in haar studiestad Wenen op de trein voor een zes uur durende reis naar Lienz. Daar willen wij haar oppikken, maar dat kunnen we wel vergeten aangezien we deze avond in Matrei ‘opgesloten’ zitten. Gelukkig is ze voor geen kleintje vervaard en weet ze in Lienz precies de laatste bus te vinden, zodat ook zij veilig en wel in de herberg belandt. Je moet wat improviseren in deze barre tijden, maar: het feest kan beginnen! Samen met de herbergier, zijn vrouw en hun twee heerlijke jongens zitten we tot laat bij de houtkachel met niets dan heel veel gezelligheid en vrolijkheid. Oudejaarsavond voor Maria!

De dag waarop ze volwassen wordt, begint met een uitgebreid ontbijt, veel felicitatiekaarten, een mand met 18 cadeautjes én een supboard, waarop ze komende zomer over de meren van Kärnten hoopt te peddelen. Een wel heel bijzondere verrassing is het album met bijdragen van zóveel mensen die in de loop van deze 18 jaren een tijdje met haar zijn opgelopen of dat nog steeds doen. Het zit vol ontroerende, mooie, grappige, lieve en creatieve A4’tjes!

We willen wel wat van de prachtige omgeving zien en dus gaan we ons laten testen. Dan kunnen we eropuit en geldt de uitslag ook nog voor de thuisreis. Mits die negatief is, natuurlijk. En dat is-ie!
Na de mooie middag wacht thuis Maria’s lievelingstaart, die Ulrike – uit onze kerkelijke gemeente – speciaal voor haar gebakken heeft. Uit eten gaan zit er natuurlijk niet in, maar je kunt wel heerlijke maaltijd afhalen. Onze jarige geniet van elk uur, en de rest van de reisgenoten niet minder!