JentheKop

‘Pffft, hoe hebben jullie dit gevónden?!’ zo luidt de meest voorkomende reactie van gasten die hier voor het eerst uit de auto stappen. En: ‘We reden het laatste stuk over een onverhard pad, hebben we de verkeerde weg genomen?’

Deze zomer kwam er een derde vraag bij. Al dan niet op gedempte toon en al dan niet met een samenzweerderige blik klonk het op een gegeven moment bijna standaard: ‘Mag ik wat vragen? Bent u Jenthe?’

‘Jenthe’ is een fictief blog in het familieblad Terdege. De hoofdpersoon verhuist met haar man en hun vier kinderen naar een boerderij in de Karawanken. Inderdaad, niet ver van Freudenhof. Daar richten ze met vallen en opstaan enkele appartementen in en langzaam maar zeker integreren ze in de Karintische cultuur.

De naam van de auteur van deze rubriek staat in de kantlijn, maar kennelijk zo klein dat het de lezers niet opvalt. Die breken zich massaal het hoofd over de herkomst van de verhalen.

Als een ouder echtpaar een vakantie op Freudenhof boekt, geeft dat stof tot puzzelen op de Veluwse camping waar zij een vakantiehuisje bezitten. Samen met verschillende leeftijdgenoten die daar ook verblijven, pakken ze de Terdege én een kaart van Karinthië erbij om uit te zoeken of Freudenhof nu wel of niet het huis van Jenthe is.

En een van de gasten die op Freudenhof logeert, krijgt een appje van een vriend: ‘Je moet maar eens op zoek gaan. Ze schijnen daar kostbare geweren verstopt te hebben!’ (Als Jenthe en haar man in financiële problemen zitten, vinden ze namelijk een antiek geweer dat 6000 euro opbrengt.)

Op een zondagmorgen vlak voordat de dienst begint, wordt Jeannette in de kerk op haar schouder getikt: ‘Zeg’, wil de Hollandse dame achter haar weten. ‘Is dat van dat zwaard nou echt gebeurd?’
‘Zwáárd?’
‘Ja, dat zwaard van 6000 euro!’

Weer iemand anders, die thuis de Terdege zit te lezen, schudt meewarig het hoofd en verzucht tegen haar man: ‘Die Jenthe begint appartementen in Karinthië. O, o, dat ís me een concurrentie voor de Wilbrinks!’

Ze kan gerust zijn. Jenthe bestaat niet. Zoals de kleingedrukte naam in de kantlijn vermeldt, komen Jenthe, haar gezin én hun belevenissen uit de dikke duim van Jeannette Wilbrink-Donkersteeg. En al kan niet ontkend worden dat hun avonturen geïnspireerd zijn door het wel en wee hier op Freudenhof, waargebeurd zijn ze (meestal…) niet. Geen vondst die 6000 euro opleverde, dus. Helaas.