Je staat wel even raar te kijken als een bezoeker opeens z’n shirt uittrekt, het aan je overhandigt en met ontbloot bovenlijf in de auto stapt en vertrekt…
Het overkwam ons afgelopen seizoen, toen een van de vroegere gasten van Freudenhof het appartementenhuis weer opzocht. Jarenlang had hij met zijn gezin hier vakantie gevierd, en behalve een schat aan verhalen liet hij nu ook zijn T-shirt bij ons achter. De voormalige eigenaar, Heinz Ragossnig, had in een grijs verleden op dat shirt de (eveneens voormalige) naam van Freudenhof laten drukken: ‘Haus Einsamkeit’. Een mooie aanwinst voor het museumpje dat we momenteel inrichten in de Aufenthaltsraum!

T-shirt Haus Einsamkeit

Andere ‘vroegere gasten’ reserveerden alvast twee appartementen voor de zomer 2019. Zij stuurden een foto uit de oude doos mee, waarop hun ouders te zien zijn, terwijl die hun vakantie doorbrachten in wat nu ons woonhuis is.

My parents, Oberleitner

En toen kregen we een e-mail van een onbekende mevrouw uit Nederland, die schreef dat ze een ‘bordje’ gevonden had waar ‘Haus Einsamkeit, Zmuln, Kärnten’ op stond. Of dat misschien bij ons vandaan kwam? Wij wisten niet van het bestaan van dit souvenir af, en waren opnieuw verrast!

Bordje1

Filmopnamen van vele zomers in Zmuln zijn verzameld op deze dvd, die Nederlandse gasten-van-toen ons tot onze verrassing kwamen brengen. Zo komt de geschiedenis hier weer tot leven en koesteren we die.

IMG_4733