Feest in Nederland.

De schoorsteenveger treft dit keer geen gezin, maar drie vreemde kerels op Freudenhof. Blijkbaar vindt hij er niks verdachts aan, want opgewekt als altijd gaat hij aan het werk.
Hij is trouwens de enige die langskomt, in die acht dagen dat wij naar Nederland zijn. Onze drie vrienden vermaken zich ondertussen opperbest op de Zmulner Berg, zonder auto, maar met enorme voorraden proviand.
Elke avond sturen ze ons wondermooie foto’s van het vele werk dat ze verzetten. En wij blijven ons maar verbazen over deze luxe: vakantie vieren, terwijl het werk thuis gewoon doorgaat!
Harold heeft al voor vertrek een compleet rooster gemaakt van alles wat hij in het goede vaderland wil eten: kroketten, rookworsten, tompoezen, saucijzenbroodjes, frikandellen en nog heel veel meer. Een halfuur na aankomst – de speculaasbrokken van oma Donkersteeg heeft hij nauwelijks achter de kiezen – haast hij zich naar de visboer voor kibbelingen. Dat kan nog net voordat de boerenkool-met-worst wordt opgediend…
Jeannette scheurt door de Voorthuizense Hoofdstraat en verwondert zich erover hoe lekker dat gaat, om zich vervolgens te realiseren dat ze dan ook al ruim drie jaar niet meer op een fiets gezeten heeft!
Maria en Rachel spreken af met vriendinnen; Matthias gaat als vanouds vissen met Gert-Jan; ’s avonds  ontmoeten ze de kinderen van gasten tijdens twee speciale Freudenhof-Vakantiereünies.
Wat is het fijn om – voor het eerst met ons vijven – terug te zijn en zoveel familie en vrienden weer te zien – al blijkt een week jammer genoeg veel te kort om iedereen te bezoeken. De bruiloft waarvoor we gekomen zijn, wordt een onvergetelijke dag. Zaterdags pikken we in alle vroegte Maria’s vriendin Rosa op. Zij komt bij ons van Karinthië-in-herfstkleuren genieten.
Thuis zitten Gerrit, Wilchert en Wilko juist aan de patat die ze in de vriezer gevonden hebben. De voorraad groenten en vlees is namelijk uitgeput. Geen wonder, wij hadden er tenslotte niet mee gerekend dat ze dagelijks ook voor labrador Tobias koken zouden!

Vakkundig gefabriceerd terwijl wij weg zijn: heel veel nieuwe deuren en raamkozijnen, een kippenren en een luik op het keldergat.  

 

Weer thuis in Karinthië. Foto 1, 2: uitzicht vanaf Freudenhof; foto 3, 5: Maria en Rosa wandelen in de omgeving; foto 4 avond aan de Wörthersee.