k-DSC_0547

‘Het lijkt het Kleine Huis op de Prairie wel’, verzucht Jeannette. Bij tropische temperaturen is ze al de hele dag doende om een vlechthek te knutselen rond het kippenhok. Met een handzaag snijdt ze takken van de struiken. Die takken ontdoet ze van zijtakjes en blad. Dan sleept ze ze naar het kippenhok en vlecht er zo goed en zo kwaad als het gaat een omheining van.
De veestapel op Freudenhof breidt namelijk uit en het koppeltje kippen dat hier is komen wonen, snakt naar frisse lucht. Voor de bouw van een ren hebben we nog een paar weken nodig. Het hek van takken – afgekeken van het Openluchtmuseum in Maria Saal – moet daarom tijdelijk uitkomst bieden.
Als Matthias die avond zijn kipjes op stok wil zetten, blijft hij wel érg lang weg.  Gehuld in nachtjapon gaat Jeannette op onderzoek uit. Zoonlief blijkt in het aardedonker door het struikgewas op de helling onder het kippenhok te kruipen. De kippen en hanen zijn namelijk allemaal gevlogen, ondanks het juweel van een vlechthek…
Gewapend met zaklamp en hoofdlamp zetten moeder en zoon de zoektocht voort. Geregeld klinkt er een kreet als een bramenstruik of brandnetel blote benen en armen te pakken neemt. Het duurt lang voordat de hele familie eindelijk uit de struiken is gevist… op één haan na. Die blijft onvindbaar.
Vanwege de gelijkenis over de herder die 99 schapen achterliet om er 1 te gaan zoeken, wil Matthias het eigenlijk niet opgeven, maar tegen middernacht stoppen we toch maar, in de hoop dat er de komende uren geen vos of marter langs kuiert.
En wie stapt er de volgende morgen bij het krieken van de dageraad parmantig rond binnen de ambachtelijke gebouwde omheining? Het vermiste haantje!
Die dag gaat het stel weer aan de wandel, maar dit keer kruipen ze tegen de avond helemaal zelf op stok, op één haan na. Na opnieuw de struiken te hebben uitgekamd, ontdekken we deze wegloper op… het hooizoldertje van het kippenhok! Daar installeert hij zich sindsdien elke avond. En daar halen we hem dus ook elke avond weg, want de hooizolder is van buitenaf bereikbaar. En ook al gaat het dan om een eigenwijs geval, aan de vos of de marter willen hem toch maar niet meegeven.

IMG_7148

K-DSC_0556

DSC_0554

Linksonder: 2016 – Matthias’ Eierhandel Kip & Ko in Lieren.
Rechtsonder: 2019 – begin van een nieuw handeltje: een doos vol Altsteirer-kuikens, gekocht van Philomena in de Karawanken…

K-DSC_0372

Zie eventueel ook: Oh oh dat kippenhok met emotionele waarde